Tuesday March 13, 2018
6:13 PM GMT+8

Iklan

Lagi berita

13 MAC —  Kumpulan Gabungan Bertindak untuk Kesaksamaan Gender (JAG) mengutuk keras semua jenis keganasan dan gangguan yang dilakukan terhadap peserta Perarakan Hari Wanita Sedunia 2018 (#WomensMarchMY), sama ada dilakukan di ruang fizikal mahupun ruang maya. Kami menggesa pihak kerajaan, pembuat dasar dan pelaksana undang-undang memastikan siasatan menyeluruh dilakukan terhadap pelaku-pelaku gangguan dan mengisytihar tindakan tersebut sebagai pembulian dan penganiayaan.

Perarakan Hari Wanita Sedunia yang berlangsung 10 Mac lalu adalah usaha kolektif yang dianggotai aktivis hak asasi wanita, organisasi dan gabungan kumpulan. Perarakan itu dianjurkan bersempena Hari Wanita Sedunia. Perarakan tersebut mempunyai lima tuntutan iaitu:

1) Hapuskan diskriminasi gender

2) Hancurkan budaya rogol dan keganasan seksual

3) Perkukuhkan partisipasi politik dan hak demokrasi wanita

4) Hentikan kemusnahan alam sekitar

5) Perjuangkan peluang dan hak gaji sama rata

Ratusan warganegara dengan semangat berkobar-kobar, kebanyakannya terdiri daripada golongan wanita, turun berarak ke jalanan membawa sepanduk yang mengangkat isu-isu tertentu, antaranya hak pekerja migran dan pekerja domestik, melawan keganasan rumah tangga, hak LGBTIQ, hak memiliki kuasa keputusan ke atas tubuh badan sendiri, membantah keganasan berasaskan gender, menuntut kepimpinan diisi golongan wanita, hak wanita orang Asli, membantah perjanjian perdagangan yang berat sebelah, menuntut lebih ramai penyertaan golongan wanita dalam politik dan banyak lagi.

Serangan terhadap peserta perarakan aman dan inklusif yang menuntut kesetaraan gender dan melawan diskriminasi, sama ada di ruang fizikal ataupun ruang maya, langsung tidak boleh diterima dan sangat membimbangkan. Pekerja dan sukarelawan organisasi Women’s Aid Organisation (WAO) diganggu dan ditakut-takutkan empat lelaki yang mengaku diri mereka dari badan bukan kerajaan (NGO) pro-kerajaan, di hadapan balai polis Dang Wangi. Dua daripada mereka sudah dikenal pasti. Mereka merekod, memuat naik serta menyebarkan video tersebut dari laman sosial masing-masing yang memaparkan bagaimana mereka mengejar dan mengugut peserta perarakan daripada WAO. Keangkuhan mereka jelas menunjukkan bahawa mereka yakin tindakan mereka bakal dilindungi pihak kerajaan.

Kami juga terus-terusan menyaksikan ulangan gangguan alam maya dan keganasan fizikal terhadap peserta. Tahun ini, keganasan dan tindakan berniat jahat muncul lagi di media sosial apabila peserta perarakan tersebut diperkecilkan, direndah-rendahkan, dilemparkan komen berbaur seksual, diganggu, diejek dan diejek tubuh fizikal. 

Dalam sesetengah status yang dimuat naik di ruang maya, komen dan ugutan bernada ekstrem, rogol, kebencian dan yang bersifat ganas dilemparkan. Kumpulan LGBTIQ terutamanya merupakan sasaran utama. Antara tuduhan yang mengecewakan adalah penafian bahawa gaji golongan wanita dibayar lebih rendah dari lelaki, tidak kurang juga pada yang membuat jenaka mengenai tuntutan menghapuskan budaya rogol dan keganasan berasaskan seksual dan gender.

Dari sudut sejarah dan secara globalnya, pada Hari Wanita Sedunia, wanita bersama golongan tertindas yang lain dan golongan lelaki yang tidak takut dengan kesaksamaan gender telah turun ke jalanan, berarak untuk meraikan perjuangan dan kuasa kolektif dalam usaha melakukan perubahan dalam banyak cara, untuk memajukan kesaksamaan gender dan hak asasi wanita. Tidak dapat ditekankan dengan lebih lanjut lagi bahawa perarakan menuntut hak asasi wanita adalah sesuatu yang sah, wajar dan penting untuk hak asasi manusia semua individu.

Harus diambil perhatian bahawa, peningkatan keganasan dan serangan bersifat tindak balas terhadap #WomensMarchMY bukanlah fenomena baru. Ia sebahagian daripada serangan terus-terusan yang sering dilakukan terhadap golongan wanita, LGBTIQ dan sesiapa sahaja yang berjuang untuk hak kesaksamaan gender. 

Peningkatan jumlah peserta Perarakan Hari Wanita Sedunia 2018, berbanding tahun lalu juga mengakibatkan serangan yang lebih serius. Hal ini menggambarkan betapa sesetengah individu sanggup menghabiskan masa, tenaga dan usaha mereka demi menghukum dan mendiamkan wanita yang berani bersuara dan menuntut ruang awam, sama ada di jalanan atau media sosial.

Internet telah memudahkan kita semua untuk saling berhubung, bertukar pendapat dan mengkritik. Feminis dan pejuang hak asasi wanita bersedia untuk terlibat dalam perbincangan sihat. Malah, perbincangan yang sihat tentang hak asasi wanita dan feminisme amat dialu-alukan dan digalakkan. Malangnya, kebanyakan yang tidak bersetuju dengan idea ini bertindak dengan membalas menggunakan ugutan dan ucapan yang tidak berilmiah, berbaur komen peribadi, beserta komen yang sangat beremosi dan desktruktif. 

Keganasan dalam insiden ini jelas menunjukkan betapa toksik persekitaran sosial ini, dan cabaran berat yang dihadapi wanita dan golongan minoriti untuk menuntut hak masing-masing dalam penyertaan ruang awam dan ruang politik, serta kebebasan berekspresi dan kebebasan berhimpun.

Masa untuk berdiam sudah lama berakhir. Jika kita mahu membina negara yang bertamadun dengan setiap individu mendapat akses kepada peluang dan sumber dengan adil tanpa mengira faktor gender, golongan yang memegang tampuk kuasa perlu mengenakan tindakan terhadap individu yang mengganggu dan yang menggunakan ucapan penuh kebencian (hate speech) untuk menghasut perlakuan ganas. Pihak JAG menggesa pihak kerajaan, pembuat dasar dan undang-undang, serta pelaksana undang-undang untuk mengambil tindakan sewajarnya. 

Kami menyeru semua warganegara Malaysia untuk melawan pelaziman tindakan gangguan dan keganasan berasaskan gender, bukan sahaja terhadap peserta perarakan, tetapi terhadap semua wanita termasuk golongan LGBTIQ dalam kehidupan harian kita. Kami bersolidariti dengan semua yang menyertai #WomensMarchMY. Ramai lelaki yang tidak gentar dengan kesaksamaan gender telah menyertai kami 10 Mac lalu. Kami menuntut anda diluar sana juga bersolidariti bersama kami.

Apa yang anda boleh lakukan :

1. Tag Ahli Parlimen anda di media sosial dan gesa mereka untuk mengutuk tindakan tidak bertanggungjawab dan ganas terhadap peserta Perarakan hari Wanita Sedunia.

2. Banjiri media sosial anda, terutama Twitter dengan mesej-mesej positif tentang Perarakan Hari Wanita Sedunia atau usaha-usaha penting yang dilakukan oleh feminis tempatan dan kumpulan hak asasi wanita menggunakan hashtag #WomensMarchMY dan #WanitaBangkit.

3. Sertai kempen media social Women’s Aid Organisation (WAO) #BangApaHal?! untuk mengetengahkan betapa jijiknya serangan berterusan terhadap wanita dan lelaki yang bercakap mengenai ketidakadilan gender serta norma dan nilai patriarkal.

4.Sokong Manifesto Wanita di manifestowanita.empowermalaysia.org. Manifesto ini adalah dokumen yang menyatakan tuntutan wanita di Malaysia.Terdapat 10 tema didalam manifesto tersebut, dan tema yang relevan didalam Manifesto Wanita dengan konteks gangguan di Hari Perarakan Wanita Sedunia ialah hapuskan gangguan atau keganasan seksual atau berasaskan gender.

* Kenyataan media Kumpulan Gabungan Bertindak untuk Kesaksamaan Gender (JAG) yang disokong oleh: 

1. Persatuan Kesedaran Komuniti Selangor (EMPOWER)

2. All Women’s Action Society (AWAM)

3. Association of Women Lawyers (AWL)

4. Justice for Sisters

5. Perak Women for Women (PWW)

6. Persatuan Sahabat Wanita, Selangor 

7. Sabah Women’s Action Resource Group (SAWO)

8. Sisters in Islam (SIS)

9. Tenaganita

10.  Women’s Aid Organisation (WAO)

11.  Women Center for Change (WCC)

** Tulisan ini pendapat peribadi penulis atau organisasinya dan tidak semestinya mewakili pendapat peribadi Malay Mail.

Iklan

Iklan

Iklan

MMO Instagram