Thursday April 20, 2017
12:55 PM GMT+8

Iklan

Lagi berita

20 APRIL — Inflasi meningkat lagi di bulan Mac. Kini, ia berada di tahap 5.1 peratus, meningkat 0.6 peratus berbanding bulan Februari.

Tiga faktor utama yang telah menyumbang kepada kenaikan inflasi: harga minyak yang tinggi, kelemahan nilai ringgit dan kerajaan yang lambat bertindak.

Apakah kerajaan sedang mengharapkan bahawa kadar inflasi ini akan menurun dengan sendirinya tanpa perlu melakukan apa-apa?

Kerajaan dinasihatkan jangan meletakkan harapan bahawa harga minyak sedunia boleh menjadi stabil untuk dua suku terakhir 2017. Ini kerana ketegangan di peringkat dunia akan menjadi semakin tidak menentu dengan tindakan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump yang bukan sahaja melulu, bahkan beremosi dan sukar dijangka.

Jika kerajaan meletakkan harapan bahawa inflasi akan pulih dengan pemulihan nilai ringgit, PAS ingin mengingatkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bahawa ketika beliau memberikan keyakinan pada rakyat Malaysia bahawa nilai ringgit akan pulih pada tanggal 9 Disember lalu, nilai ringgit berada pada tahap RM4.40 berbanding US$1.

Dan setelah lebih empat bulan berlalu, nilai ringgit masih berada pada tahap RM4.40 berbanding dolar! Jelas keyakinan yang diberikan itu sekadar penyedap hati.

Setakat ini, sebenarnya tiada apa-apa jaminan yang boleh memastikan nilai ringgit akan pulih mahupun harga minyak sedunia akan kembali stabil di 2017. Bahkan, kerajaan sendiri pun tidak pasti.

Memandangkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kini semakin hebat membantu kerajaan membasmi rasuah, sepatutnya perbelanjaan kerajaan sudah berkurangan ekoran kurangnya kebocoran dan ketirisan.

Penjimatan itu kini boleh disalurkan kembali sebagai subsidi kepada rakyat untuk menampung kenaikan kos sara hidup ini.

Subsidi rakyat tidak wajar ditarik balik kerana kegagalan kerajaan menangani isu kebocoran dan ketirisan.

Selain itu, sistem cuki GST yang amat menganiaya rakyat golongan berpendapatan sederhana dan rendah (golongan B40) perlu dimansuhkan.

Hasil pendapatan negara melalui GST boleh ditampung dengan cukai atas simpanan syarikat dan korporat, dan cukai atas keuntungan perdagangan saham bagi menampung ekonomi negara.

Langkah ini dipercayai akan dapat meningkatkan kemampuan perbelanjaan dan kekuatan modal golongan B40 berbanding GST tatkala berdepan dengan kenaikan inflasi yang dirasai hari ini.

* Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man adalah timbalan presiden PAS

** Tulisan ini pendapat peribadi penulis atau organisasinya dan tidak semestinya mewakili pendapat Malay Mail Online.

Iklan

Iklan

Iklan

MMO Instagram