Thursday March 8, 2018
3:25 PM GMT+8

Lagi berita

Mi calong 'special' dengan telur separuh masak, bebola ikan dan tauhu. Dimakan juga dengan keropok lekor. ― Foto ihsan Facebook/Hazwan Lepar WCMi calong 'special' dengan telur separuh masak, bebola ikan dan tauhu. Dimakan juga dengan keropok lekor. ― Foto ihsan Facebook/Hazwan Lepar WC

KUALA LUMPUR, 8 Mac ― Menu yang sering kita dengar apabila menyebut Pahang, sudah tentu ikan patin masak tempoyak, khususnya di pekan Temerloh.

Sedangkan sebenarnya banyak lagi makanan khas di negeri Darul Makmur itu yang tidak diketahui umum, satu daripadanya mi calong.

Makanan Beserah itu, perkampungan dekat Kuantan, sejenis mi bersama bebola ikan, tauhu goreng sumbat ikan, sup ikan dan telur separuh masak.

Rak makanan dengan label program popular JJCM. Kelihatan (dari atas kiri) tauhu, bebola ikan, keropok dan (bawah) mi lidi. ― Foto ihsan Facebook/Warung Mee CalongRak makanan dengan label program popular JJCM. Kelihatan (dari atas kiri) tauhu, bebola ikan, keropok dan (bawah) mi lidi. ― Foto ihsan Facebook/Warung Mee CalongIa boleh dinikmati di Joe Warung Mee Calong dan Keropok Lekor, berdekatan pantai Beserah, yang dimiliki Zarihan Mohamed, 49.

“Kalau datang Beserah, wajib makan mi calong, sini memang popular dengan mi  calong,” katanya kepada ProjekMMO awal minggu ini.

“Kalau tempat lain pakai mi kuning tapi kami guna mi lidi dan dari sup hingga bebola ikan kami buat sendiri, semuanya berasaskan ikan.”

Pemilik warung mi calong Zarihan Mohamed sedang diwawancara oleh sebuah syarikat media. ― Foto ihsan Facebook/Warung Mee CalongPemilik warung mi calong Zarihan Mohamed sedang diwawancara oleh sebuah syarikat media. ― Foto ihsan Facebook/Warung Mee CalongBiasanya, cerita Zarihan lagi, bahan asas untuk sup ikan, tauhu sumbat ikan dan bebola ikan dibuat menggunakan tenggiri, selayang atau tambang.

Joe Warung Mee Calong dan Keropok Lekor terkenal di Beserah hingga pernah menjadi pilihan program Jalan Jalan Cari Makan (JJCM) TV3.

Terdapat dua menu di warungnya, mi calong biasa (harga RM4) dan mi calong istimewa, dengan tambahan sebiji telur separuh (RM4.50).

Mereka juga menyediakan keropok yang berharga RM1 untuk empat batang.

Hanya di tepi Jalan Beserah, atau jalan utama Kuantan-Kemaman, warung mi calon ini di sebelah kanan kalau anda dari arah pelabuhan. ― Foto ihsan Facebook/Joe YuenHanya di tepi Jalan Beserah, atau jalan utama Kuantan-Kemaman, warung mi calon ini di sebelah kanan kalau anda dari arah pelabuhan. ― Foto ihsan Facebook/Joe YuenDibuka sejak 2010, warung di tepi jalan utama Kuantan-Kemaman ini dibuka antara 8.30 pagi hingga 6.30 petang setiap hari kecuali Jumaat.

Alamat lengkapnya: 2/1138, Kampung Alur Tuan Haji Beserah. Lihat aplikasi Google dan Waze dengan menaip Joe Mee Calong & Keropok Beserah.

Boleh juga hubungi 013 903 0910 atau semak Facebook: Mee Calong Beserah.

Iklan

Iklan

Iklan

MMO Instagram