Thursday March 8, 2018
5:27 PM GMT+8

Iklan

Lagi berita

Berdepan tuduhan rogol dan serangan seks, Tariq Ramadan menafikannya dan enggan menurunkan tandatangan. — Foto Reuters Berdepan tuduhan rogol dan serangan seks, Tariq Ramadan menafikannya dan enggan menurunkan tandatangan. — Foto Reuters PARIS, 8 Mac — Seorang lagi wanita menuduh sarjana Islam ternama Tariq Ramadan dengan dakwaan merogol, kata sumber perundangan Perancis.

Tuduhan wanita Islam negara itu, memakai nama samaran “Marie”, muncul sebulan selepas beliau didakwa merogol dua wanita, lapor AFP. 

Wanita ketiga mendakwa beliau menderita kerana dirogol banyak kali di negara itu, di Brussels dan London antara 2013 dan 2014.

Beliau mendakwa Tariq, 55, sering menyerangnya secara ganas dan menghina sepanjang pertemuan mereka, selalu di hotel dan di sisi persidangan.

“Saya terpaksa patuh pada perintahnya, sentiasa bersedia 24 jam sehari, buat apa sahaja yang dia suruh, rakam gambar dalam kedudukan pasrah, melutut bagai minta maaf, panggil dia ‘tuan’.

“Pada mulanya, [saya] ada perasaan, kalau tidak tentulah saya tidak bersetuju bertemunya,” kata wanita itu kepada stesen radio Europe 1.

“Saya sukar untuk menyatakan perkataan itu: rogol. Hari ini baru saya mampu menyebutnya.”

Sumber kehakiman itu berkata “Marie” cuba lari daripada Tariq tetapi sarjana itu terus mengancamnya antara Februari 2013 hingga Jun 2014. 

Dua minggu lalu, cucu pengasas Ikhwanul Muslimin Hassan Al-Banna itu gagal mencabar perintah tahanan walau memberi alasan beliau sakit di penjara. 

Ditahan sejak 2 Februari, profesor Universiti Oxford itu berdepan tuduhan merogol aktivis wanita dan mualaf orang kurang upaya (OKU). 

Tariq, warga Switzerland dan penasihat agama Britain, ditahan sementara menunggu perbicaraan dakwaan merogol di Paris pada 2012 dan Lyon pada 2009. 

Beliau bagaimanapun menafikan tuduhan-tuduhan tersebut. 

Dakwaan pertama dibuat oleh aktivis Henda Ayari, 41, yang mendedahkan serangan seks itu dalam buku pada 2016 tanpa menyebut nama Tariq.

Setelah muncul gelombang #MeToo (saya juga terbabit) susulan skandal penerbit Harvey Weinstein, wanita itu mendedahkan dakwaannya Oktober lalu. 

Henda mendakwa diserang pemikir itu di sebuah hotel di Paris pada 2012. 

Beberapa hari selepas itu, seorang wanita mualaf OKU yang berusia 45 tahun pula mendakwa dirogol di sebuah hotel di Lyon pada 2009. 

* Baca seterusnya di Malay Mail.

Iklan

Iklan

Iklan

MMO Instagram