Last updated Monday, September 26, 2016 8:23 am GMT+8

Friday September 23, 2016
2:06 PM GMT+8

Iklan

Lagi berita

Polis Johor menahan wanita 32 tahun yang mendakwa melalui Facebook dua kanak-kanak dibunuh selepas diculik untuk diambil organ dalaman mereka. — Paparan skrin Google Polis Johor menahan wanita 32 tahun yang mendakwa melalui Facebook dua kanak-kanak dibunuh selepas diculik untuk diambil organ dalaman mereka. — Paparan skrin Google JOHOR BARU, 23 Sept — Polis menahan seorang wanita semalam susulan tindakannya memuat naik berita palsu mengenai kes penculikan dua kanak-kanak yang dibunuh dan diambil organ dalamannya dalam laman sosial Facebook Rabu lepas.

Ketua polis negeri Datuk Wan Ahmad Najmuddin Mohd berkata penahanan wanita berusia 32 tahun itu dilakukan pada pukul 6.30 petang di kediamannya di Desa Coal Fields, Sungai Buloh, Selangor.

Katanya, suspek telah memuat naik berita itu dengan niat untuk dilihat dan dibaca orang ramai, yang mendakwa ada dua mayat kanak-kanak mangsa culik ditemukan di tepi sungai di Johor dan organ dalamannya diambil.

“Bagaimanapun, saya mengesahkan tiada kejadian berlaku di Johor,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Beliau berkata suspek ditahan reman selama tiga hari hingga 25 Sept untuk siasatan lanjut.

Wan Ahmad Najmuddin berkata tangkapan ke atas suspek adalah sebagai memberi pengajaran kepada pengguna Internet agar tidak sesuka hati menggunakan perkhimatan aplikasi Internet mereka untuk menyebarkan berita palsu yang boleh menimbulkan keresahan orang ramai.

Tambah beliau, menyebar berita palsu adalah kesalahan yang boleh diambil tindakan di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998. — Bernama

LAGI VIDEO DI MMOTV

Iklan

MMO Instagram

Tweets by @themmailonline