Wednesday March 14, 2018
10:12 AM GMT+8

Iklan

Lagi berita

Gurmit Singh (kiri, belakang) di sebelah Datuk Afdlin Shauki, Datuk Zainal Abidin (kiri, depan), Sherry Al-Hadad dan kumpulan Shiro. — Foto oleh Razak GhazaliGurmit Singh (kiri, belakang) di sebelah Datuk Afdlin Shauki, Datuk Zainal Abidin (kiri, depan), Sherry Al-Hadad dan kumpulan Shiro. — Foto oleh Razak Ghazali

KUALA LUMPUR, 14 Mac — Diundang menjayakan Lawak Ke Der 2018, pelakon watak Phua Chu Kang (PCK) ini tidak memikirkan soal bayaran.

Gurmit Singh berkata pertama kali diberi kesempatan menonjolkan bakat di Istana Budaya, kualiti persembahan menjadi keutamaan.

“Apa boleh saya katakan, wang ditawarkan tidak begitu banyak berbanding apa yang saya boleh buat di tempat lain seperti memasarkan produk.

“Namun saya faham ini pertama kali saya melakukannya dan saya harus membuktikan berbaloi mereka mengundang saya datang ke sini.

“Saya hanya bercakap soal wang di akhir perbincangan. Kami saling memahami dan saya berminat, maka baru datang soal wang,” katanya kepada ProjekMMO.

Pelakon filem Sumolah bakal beraksi di Istana Budaya pada 29-31 Mac ini bersama kumpulan Shiro, Datuk Afdlin Shauki dan Datuk Zainal Abidin.

Persembahan tiga malam itu akan diacarakan Sherry Al-Hadad dan Shuk di bawah produksi Tall Order Productions milik Datuk Hans Isaac.

Gurmit, 52, berkata wang ringgit bukan taruhannya untuk mengadakan persembahan hujung bulan ini namun pengalaman terbaik kepada penonton.

“Saya akan melihat sesuatu projek itu memberi nilai kepada saya dan penonton, bukan dari segi wang ringgit.  

“Kita boleh ada bajet besar tetapi jika persembahan itu tidak dirancang dengan baik dan diterbitkan dengan teruk, ia akan menjadi persembahan terakhir.   

“Ia akan merosakkan reputasi saya dan pengalaman kepada penonton. Seseorang artis itu selalu memikirkan jangka masa panjang.

“Jika itu bukan keutamaan saya, PCK tidak akan diterbitkan 10 musim dan saya tidak akan berada dalam industri ini selama 30 tahun,” katanya.

Ditanya konsep persembahan untuk tiga malam itu, Gurmit berkata ia lebih kepada perkongsian selama bergelar anak seni.

Katanya, persembahannya pada malam itu akan lebih segar berbanding watak PCK yang sering diulang tayang di televisyen.

“PCK bahasa Inggerisnya sangat teruk. Sebagai Gurmit, saya akan bercakap sedikit perlahan tetapi masih jenaka sebagaimana kali pertama saya tampil di Singapura dahulu.

“Saya melihatnya seperti satu permulaan baharu tetapi saya lakukannya di Malaysia.

“Saya juga akan cuba memperkukuhkan penguasaan bahasa Melayu kerana saya belajarnya di sekolah sebagai bahasa kedua tetapi sudah lama tidak guna dan ia sudah berkarat.

“Saya akan cuba cakap Melayu sebanyak mana yang boleh. Saya cuba bercakap berselang seli Melayu dan Inggeris. Tengoklah macam mana nanti,” katanya.

Iklan

Iklan

Iklan

MMO Instagram