Thursday March 8, 2018
1:27 PM GMT+8

Iklan

Lagi berita

Pengguna menunggu kereta api di tepi iklan tempahan khidmat Grab di sebuah stesen di Singapura pada 10 Februari 2016. — Foto Reuters Pengguna menunggu kereta api di tepi iklan tempahan khidmat Grab di sebuah stesen di Singapura pada 10 Februari 2016. — Foto Reuters KUALA LUMPUR, 8 Mac ― Kira-kira 82 pengguna media sosial Malaysia tidak berpuas hari dengan cara pemanduan Uber dan Grab, menurut satu kajian.

Dapatan syarikat risikan media Meltwater itu berdasarkan tinjauannya di Asia Tenggara terhadap khidmat teksi perkongsian dalam talian tersebut.

Kajiannya mendapati perkataan “kurang ajar”, “bahaya” dan “tidak selamat” paling banyak digunakan bagi menggambarkan sikap pemandu khidmat itu.

Laporannya “The Sharing Economy: Exploring the Future of Transport in Southeast Asia” juga termasuk khidmat Go-Jek di Indonesia.

Salah daripada puncanya, menurut laporan itu lagi, pemandu rasa tertekan untuk mengejar insentif yang disediakan syarikat penyedia khidmat itu.

Namun 61 peratus rakyat Malaysia yang berbincang topik khidmat ini di media sosial tidak begitu memberatkan soal harga yang ditawarkan.

Berbanding rakyat Singapura, lebih 50 peratus daripada mereka suka bercakap tentang isu tambang.

Membuat kajian bagi 2017, kajian Meltwater itu turut mendedahkan Grab mempunyai 2.4 juta pemandu dengan 81 juta muat turun aplikasinya di Asia.

Walau menguasai pasaran dunia, Uber hanya mempunyai 630,000 pemandu di Asia. Go-Jek, peneraju di Indonesia, mempunyai 250,000 pemandu.

Baca seterusnya di Malay Mail.

Iklan

Iklan

Iklan

MMO Instagram