Friday August 11, 2017
10:35 AM GMT+8

Iklan

Lagi berita

Penguatkuasa Jaik mengesan pekerja restoran menguli tepung roti canai atas penutup tangki kumbahan najis. — Foto ihsan Facebook/DTTBPenguatkuasa Jaik mengesan pekerja restoran menguli tepung roti canai atas penutup tangki kumbahan najis. — Foto ihsan Facebook/DTTBALOR SETAR, 11 Ogos — Jijik! Pekerja sebuah restoran nasi kandar didapati menguli tepung atas penutup tangki kumbahan untuk membuat roti canai.

Banyak najis lipas ditemui di dapur restoran, selain berisiko didatangi tikus kerana bahan mentah masakan tidak ditutup, lapor Kosmo!.

Penolong pengarah (bahagian pengurusan halal) Jabatan Agama Islam Kedah (Jaik) berkata perbuatan itu dikesan ketika pemeriksaan di enam restoran sekitar sini, semalam.

Rosyadah Ramli berkata restoran terletak di Jalan Seberang Perak di sini kemudian diarah tutup.

“Dua lagi premis nasi kandar di sekitar bandar raya ini yang terletak di Lebuh Raya Darul Aman dan Jalan Lencong Barat juga diarah tutup selama 14 hari mulai semalam,” katanya.

Beliau berkata semua restoran itu gagal mematuhi piawaian dari segi kebersihan dan perlu membersihkan premis sebelum dibenar dibuka semula.

Operasi empat jam bermula 10 pagi dijalankan bersama beberapa agensi kerajaan lain.

Iklan

Iklan

MMO Instagram