Wednesday March 14, 2018
8:00 AM GMT+8

Iklan

Lagi berita

Program GrabVarsity dilancarkan di Universiti Malaya, 13 Mac 2018. — Foto ihsan Facebook/University of MalayaProgram GrabVarsity dilancarkan di Universiti Malaya, 13 Mac 2018. — Foto ihsan Facebook/University of MalayaKUALA LUMPUR, 14 Mac — Grab, peneraju utama platform permintaan pengangkutan e-hailing (e-panggilan) dan pembayaran mudah alih terkemuka di Malaysia dan Asia Tenggara, menyasar untuk memperluaskan program GrabVarsity ke lebih banyak universiti di seluruh  negara. 

GrabVarsity, program yang pertama seumpamanya di Malaysia, merupakan program Grab untuk memenuhi keperluan pengangkutan dalam kalangan pelajar dan meningkatkan kualiti hidup serta memberi ganjaran kepada komuniti pelajar. Ia turut memberi peluang kepada mereka meneroka pengalaman bekerja yang sebenar.

Ketua negara Grab Malaysia Sean Goh berkata setakat ini program berkenaan telah menarik tiga universiti iaitu Universiti Malaya, Universiti Sains Islam Malaysia dan Universiti Malaysia Perlis. 

“Peranan Grab bukan sahaja membawa negara ke hadapan dalam bidang pengangkutan dan pembayaran, malah juga dalam membangunkan minda generasi muda.

“Menerusi GrabVarsity, kami bukan sahaja membantu  mewujudkan sebuah ekosistem di mana pelajar boleh mendapatkan khidmat pengangkutan dengan mudah, tetapi kami juga memberikan impak jangka  panjang terhadap pelajar institusi pengajian tinggi dengan menawarkan peluang ekonomi sebagai pelengkap kepada semangat mereka untuk belajar,” katanya pada majlis pelancaran program itu di sini semalam.

Hadir sama ialah timbalan menteri pendidikan tinggi Datuk Mary Yap Kain Ching  dan  timbalan naib canselor (akademik dan antarabangsa) Universiti  Malaya Datuk Prof Dr Awang Bulgiba Awang Mahmud. 

Menteri pendidikan tinggi Datuk Seri Idris Jusoh, dalam ucapannya yang dibacakan oleh Yap, berkata : “Untuk memastikan generasi muda kita mampu bersaing dan berjaya dalam persekitaran ekonomi global yang pantas berubah, mereka perlu mempertajamkan lagi kemahiran pengurusan masa dan kewangan serta keusahawanan.

“Oleh itu, kementerian sentiasa menyokong inisiatif daripada syarikat-syarikat korporat yang membolehkan para pelajar untuk bukan sahaja mendapat ijazah tetapi pada masa yang sama memperoleh pengalaman sebenar yang dapat membantu mereka membentuk masa depan yang lebih baik.” 

GrabVarsity terdiri daripada empat tonggak utama iaitu ganjaran GrabVarsity, rakan pengangkutan, peluang pembelajaran secara langsung dan merapatkan peluang pendapatan.

Program ganjaran GrabVarsity termasuk menawarkan pelbagai faedah eksklusif  daripada Shopee Malaysia, iflix, Photobook Worldwide, Honor, Digi dan Pizza Hut.

Bagi program rakan pengangkutan pula, Grab turut  membantu mengurangkan kesesakan di dalam kawasan universiti dengan menetapkan kawasan untuk mengambil dan menurunkan penumpang serta menyediakan kod promo eksklusif sempena acara-acara seperti konvokesyen, hari sukan atau perayaan.

GrabVarsity juga menawarkan peluang pembelajaran secara langsung dengan pelajar boleh memohon menjalani latihan perantisan di Grab Malaysia dan berpeluang bekerja serta belajar daripada yang terbaik bagi membentuk kemahiran profesional untuk masa depan mereka.

Para pelajar juga boleh  menyertai program jangka pendek khas yang khusus untuk pemandu Grab dalam kalangan pelajar sahaja bagi membolehkan mereka mendapat pendapatan tambahan untuk membantu membiayai yuran pendidikan atau pinjaman pelajar. — Bernama

Iklan

Iklan

Iklan

MMO Instagram