Thursday March 8, 2018
1:55 PM GMT+8

Iklan

Lagi berita

 Datuk Seri Azmin Ali dijangka memanggil pemimpin semua parti gabungan PH untuk menyelesaikan enam lagi kerusi yang belum selesai diagihkan. — Foto oleh Ahmad Zamzahuri Datuk Seri Azmin Ali dijangka memanggil pemimpin semua parti gabungan PH untuk menyelesaikan enam lagi kerusi yang belum selesai diagihkan. — Foto oleh Ahmad Zamzahuri

PETALING JAYA, 8 Mac ― Hanya enam daripada 56 kerusi negeri di Selangor yang masih menjadi rebutan empat parti gabungan Pakatan Harapan. 

Kerusi-kerusi itu ialah Sungai Burong, Sungai Panjang, Seri Serdang, Lembah Jaya, Kota Damansara dan Dusun Tua, lapor Malaysiakini.

Semua kerusi itu ditandingi PAS pada 2013 kecuali Kota Damansara yang ditandingi Parti Sosialis Malaysia (PSM) atas tiket PKR.  

Setiausaha Pakatan Harapan Selangor Zuraida Kamaruddin menjelaskan demikian selepas berakhir rundingan rasmi kali ketiga semalam.

Pengarah pilihan raya PH Selangor pula menganggap rundingan itu, selama dua jam, sebagai “kemajuan luar biasa berjaya dicapai”.

Dr Xavier Jeyakumar berkata Menteri Besar Selangor Datuk Seri Azmin Ali akan menguruskan pertikaian enam itu dengan ketua parti gabungan lain.

“Saya yakin [Azmin] boleh menyelesaikan [enam kerusi bertindih itu]. Mesyuarat seterusnya dijadualkan pada minggu depan,” katanya.

Memetik beberapa sumber, portal itu melaporkan PKR dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) mahu semua enam kerusi itu.

Sementara Parti Amanah Negara (Amanah), serpihan PAS yang berminat pada kerusi parti itu, dan DAP pula masing-masing menuntut lima dan dua kerusi. 

Pada pilihan raya umum 2013, BN menguasai kerusi Sungai Panjang, Sungai Burong dan Kota Damansara, yang majoritinya pengundi Melayu.

Menguasai 15 kerusi dalam pilihan raya lalu, PAS menyandang kerusi Dusun Tua, Lembah Jaya dan Sri Serdang. Dua daripada jumlah ini menyertai Amanah.

Iklan

Iklan

Iklan

MMO Instagram