Thursday March 8, 2018
12:00 PM GMT+8

Iklan

Lagi berita

Pemilik restoran Jestayu Tom Yam Jasmi Abd Razak berkata dua bekas 1,000 liter air di premisnya tidak mampu bertahan hingga hujung minggu ini. — Foto oleh Azinuddin GhazaliPemilik restoran Jestayu Tom Yam Jasmi Abd Razak berkata dua bekas 1,000 liter air di premisnya tidak mampu bertahan hingga hujung minggu ini. — Foto oleh Azinuddin GhazaliPETALING JAYA, 8 Mac — Pemilik restoran merancang untuk menutup sementara premis mereka berikutan tempoh gangguan bekalan air dilanjutkan di Lembah Klang.

Mereka mendakwa tidak mempunyai pilihan sehinggalah bekalan air diterima seperti biasa.

Pemilik restoran Jestayu Tom Yam di SS13 Subang Jaya berkata walau dua bekas menyimpan 1,000 liter air di premisnya namun ia tidak mampu bertahan hingga hujung minggu ini.

“Kami membeli tangki penyimpanan selepas beberapa gangguan bekalan air tahun lalu namun ia tidak mampu bertahan untuk seminggu,” kata Jasmi Abd Razak.

“Kali ini kami membeli tiga tong 300 liter bagi menangani masalah air harian namun ia hanya mampu bertahan sehingga esok,” katanya yang menggunakan 1,000 liter air untuk operasi harian.

Pemilik kedai kopi Kum Chuan pula mahu menutup kedai sementara jika air tidak dibekalkan hari ini.

“Jika bekalan air tidak pulih, saya kena tutup kedai. Saya tidak cukup air untuk memasak dan mencuci,” kata Cheah Boon Hing, 50.

Pemilik restoran makanan Indonesia di SS14 Syifak Jaya berkata dia sudah pun menyimpan air di bekas dan tempat penyimpanan.

“Buat masa ini, saya memiliki cukup air sehingga esok tetapi saya cuba mendapatkan lebih air sekiranya ia berlanjutan sehingga hujung minggu.” kata Osman Halim.

Osman berkata dia membeli enam botol air minuman bagi memastikan bekalan yang cukup kepada pelanggan.

“Saya mahu pelanggan berasa yakin dan selamat apabila makan di sini.

“Mereka selalu berfikir restoran mengunakan air tidak bersih semasa catuan adalah tidak benar. 

“Dalam keadaan ini, pemilik restoran akan berbelanja lebih untuk air dan barang pembersihan lain,” katanya.

Exco Selangor Zaidy Abdul Talib semalam berkata bekalan air di sebahagian tempat di Lembah Klang akan pulih sepenuhnya pada petang Ahad.

Baca selanjutnya di Malay Mail.

Iklan

Iklan

Iklan

MMO Instagram