Monday March 5, 2018
7:55 AM GMT+8

Iklan

Lagi berita

Sekumpulan 70 masyarakat Orang Asli di Pos Bihai, Gua Musang mengadakan sekatan di Kampung Sungai Peralong bagi membantah tindakan Kelantan membenarkan aktiviti pembalakan, 29 Oktober 2016. — Foto Bernama Sekumpulan 70 masyarakat Orang Asli di Pos Bihai, Gua Musang mengadakan sekatan di Kampung Sungai Peralong bagi membantah tindakan Kelantan membenarkan aktiviti pembalakan, 29 Oktober 2016. — Foto Bernama GUA MUSANG, 5 Mac — Kumpulan masyarakat Orang Asli yang mengadakan tiga sekatan pembalakan di Pos Simpor di sini, mendakwa pembalak telah mula mengeluarkan jentera pembalakan dari kawasan yang ditarah untuk mengutip hasil hutan.

Seorang penduduk, Jefri Berkut berkata setakat ini 20 jentera terutama lori balak dibenarkan keluar daripada kawasan itu sejak beberapa hari lepas.

“Bagaimanapun hanya lori balak yang tidak bermuatan sahaja yang dibenarkan keluar dari kawasan. Ia merupakan satu kejayaan kerana berjaya memberi tekanan kepada syarikat pembalakan.

“Sekatan yang diadakan juga tidak menghalang kenderaan lain melalui jalan itu termasuk kenderaan milik jabatan kerajaan mahupun persendirian jika mereka mempunyai urusan di perkampungan masyarakat Orang Asli yang lain,” katanya kepada pemberita di sini semalam.

Penduduk Orang Asli dari Kuala Wok, Jimi Angah berkata beliau berasa lega apabila syarikat pembalakan menghentikan kerja kerana tindakan mereka hanya akan merosakkan alam sekitar.

“Nampaknya pembalak mula menerima segala sekatan yang kami lakukan ini,” katanya.

Sementara itu, pengerusi Jaringan Orang Asal SeMalaysia (Jaringan) Kelantan Mustafa Along berkata pihaknya belum membuat keputusan sama ada untuk memberhentikan sekatan itu walaupun menerima teguran pelbagai pihak.

Beliau berkata tindakan itu dibuat untuk memberi tekanan kepada syarikat pembalakan agar menghentikan kerja-kerja pembalakan di kawasan terbabit. — Bernama 

Iklan

Iklan

Iklan

MMO Instagram