Thursday December 1, 2016
5:31 PM GMT+8

Iklan

Lagi berita

Datuk Seri Najib Razak mahu bukan Islam tidak risau dengan RUU 355 kerana mereka tidak tertakluk bawah undang-undang berkenaan.― Foto Bernama Datuk Seri Najib Razak mahu bukan Islam tidak risau dengan RUU 355 kerana mereka tidak tertakluk bawah undang-undang berkenaan.― Foto Bernama KUALA LUMPUR, 1 Dis ― Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mahu semua pihak tidak mempolitikkan Rang Undang-Undang (RUU) Persendirian bagi memperkasa Mahkamah Syariah dalam melaksanakan hukuman jenayah.

Beliau yang juga Presiden Umno berkata rakyat khususnya bukan beragama Islam tidak seharusnya bimbang kerana tidak akan tertakluk di bawah rang undang-undang berkenaan.

“Kerajaan sedang mengkaji dengan halus agar tidak berlakunya unsur penghukuman dualisme,” katanya dalam ucapan dasar presiden pada Perhimpunan Agung Umno 2016 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

Katanya kerajaan indukan Umno telah membuat ketetapan bersejarah, dengan memberi laluan kepada RUU Persendirian yang dibawakan oleh Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, dibacakan di Dewan Rakyat pada 24 November lepas.

RUU itu bertujuan membolehkan pindaan dibuat ke atas Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 untuk memperkasakan mahkamah berkenaan.

Najib berkata usul persendirian itu kemudiannya akan diambil alih oleh kerajaan persekutuan.

Dalam pada itu, perdana menteri mahukan orang Melayu dan Islam bersatu serta melupakan sengketa dan perbezaan.

“Sesungguhnya, perpaduan ummah itu amat dekat di hati saya. Kalau kita boleh bersatu dalam pengertian sebenar perpaduan ummah, untuk kepentingan sejagat, mengapa tidak kita mulakannya sekarang di negara kita sendiri. 

“Inilah kemuncak kepada kejayaan perjuangan yakni perpaduan ummah,” katanya.

Najib berkata cukuplah sejarah mengajar bahawa umat Melayu Islam dan ummah telah berkali-kali lumpuh dan runtuh hanya kerana permusuhan dan pembelotan.

Justeru, katanya janganlah umat Melayu dan Islam diperkudakan pihak tertentu, yang boleh menyebabkan orang Melayu dan umat Islam hanya “menang sorak kampung tergadai”.

Perdana Menteri turut melahirkan rasa simpati yang mendalam dan mengutuk sekeras-kerasnya segala kezaliman, kekejaman dan penindasan yang berlaku ke atas etnik Rohingya di Myanmar.

“Berkait ini, kerajaan pimpinan Umno akan membantu sedaya mungkin agar pihak-pihak yang terlibat menghentikan penganiayaan kemanusiaan ini,” katanya. ― Bernama

Iklan

MMO Instagram

Tweets by @themmailonline