Wednesday March 14, 2018
5:36 PM GMT+8

Iklan

Lagi berita

Datuk Seri Mohamed Azmin dan lima yang lain disaman 113 peneroka Bukit Cerakah, Kuala Selangor. — Foto oleh Yusof Mat IsaDatuk Seri Mohamed Azmin dan lima yang lain disaman 113 peneroka Bukit Cerakah, Kuala Selangor. — Foto oleh Yusof Mat Isa

SHAH ALAM, 14 Mac — Seramai 113 peneroka di bawah Rancangan Revolusi Hijau Peringkat II dan III di Bukit Cerakah, Kuala Selangor hari ini memfailkan saman terhadap menteri besar Selangor Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan lima yang lain atas dakwaan cuai menstrukturkan persetujuan penghakiman di Mahkamah Persekutuan membabitkan tanah di rancangan berkenaan.

Dalam tuntutan saman tersebut, kumpulan peneroka berkenaan yang diketuai Mohd Fadzil Ibrahim selaku plaintif, turut menamakan Kerajaan Negeri Selangor, Menteri Besar Pemerbadanan (Menteri Besar Incorporated) (MBI), pengarah Tanah dan Galian Selangor, pentadbir tanah daerah Kuala Selangor, dan Pendaftar Hakmilik Negeri Selangor sebagai defendan.

Saman itu difailkan menerusi Tetuan Kamarudin & Partners di Kompleks Mahkamah Shah Alam di sini, kira-kira  10 pagi.

Dalam pernyataan tuntutannya, plaintif antara lain mendakwa, pada 2016 suatu Perintah Persetujuan telah direkodkan di Mahkamah Persekutuan antara Kerajaan Negeri Selangor dengan tiga syarikat pemaju, Mujur Zaman Sdn Bhd (MZSB), Liputan Canggih Sdn Bhd (LCSB), dan LBCN Development Sdn Bhd, di mana plaintif tidak bersetuju serta tidak dimaklumkan terma-terma terkandung  dalam perintah persetujuan itu.

Menurut plaintif, di bawah perintah persetujuan tersebut, Mohamed Azmin dan kerajaan negeri telah membenarkan MZSB dan LCSB terus memegang tanah-tanah berjumlah kira-kira 800 hektar (2,000 ekar) yang terkandung di bawah ketiga-tiga perjanjian jual beli antara kedua-dua syarikat berkenaan dengan Paragon Pinnacle Sdn Bhd.

Melalui ketiga-tiga perjanjian jual beli bertarikh 22 Sept 2015 itu, MZSB dan LCSB telah menjual tanah Bukit Cerakah seluas kira-kira 800 hektar yang terletak di mukim Ijok tersebut kepada Paragon Pinnacle dengan harga RM943,791,639. — Bernama

Iklan

Iklan

Iklan

MMO Instagram