Tuesday March 13, 2018
5:14 PM GMT+8

Iklan

Lagi berita

Datuk Ayub Rahmat mengkritik Amanah Johor yang cuba mengaitkan usul penubuhan universiti dengan nama sultan. — Foto oleh Ben Tan Datuk Ayub Rahmat mengkritik Amanah Johor yang cuba mengaitkan usul penubuhan universiti dengan nama sultan. — Foto oleh Ben Tan JOHOR BARU, 13 Mac — Syor pembangkang untuk menubuhkan Universiti Sultan Ibrahim dilihat “tidak bertanggungjawab, tidak ikhlas dan mengelirukan”.

Usul Parti Amanah Negara (Amanah) Johor itu bertentangan dengan titah sultan yang enggan nama baginda dikaitkan dengan politik, kata exco negeri.

“Institusi kerajaan dan awam seharusnya bergerak dan berkhidmat secara bebas daripada politik,” kata Datuk Ayub Rahmat dalam satu kenyataan. “Namun, inilah yang dilakukan oleh Amanah.”

Cadangan itu tercetus dalam wacana pendidikan Khamis lalu yang disertai presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM) Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Mengulas lanjut, selaku exco pendidikan negeri, Ayub tidak pasti sama ada usul tersebut telah mendapat perkenan baginda atau tidak.

Namun, mereka sudah “menjaja nama itu dan mempolitikkannya”, tambahnya.

Kata Ayub lagi, idea Amanah itu menggambar parti berkenaan “terdesak” kerana dipinggirkan dalam Pakatan Harapan dan “kurang faham” pendidikan. 

“Jadi, tidak hairanlah terpacul satu cadangan yang bukan sahaja bersifat populis, namun tidak praktikal, tidak teliti dan tidak ikhlas,” katanya.

Iklan

Iklan

Iklan

MMO Instagram