Friday March 9, 2018
8:00 AM GMT+8

Iklan

Lagi berita

Semua 130 pendaki Gunung Kinabalu disahkan selamat susulan gempa bumi sederhana berukuran 5.2 pada skala Richter di Ranau, 8 Mac 2018. — Foto ihsan Facebook/Ranau My HometownSemua 130 pendaki Gunung Kinabalu disahkan selamat susulan gempa bumi sederhana berukuran 5.2 pada skala Richter di Ranau, 8 Mac 2018. — Foto ihsan Facebook/Ranau My HometownKOTA KINABALU, 9 Mac — Pasukan Mencari dan Menyelamat Gunung (Mosar) yang bertugas di Gunung Kinabalu mengesahkan kesemua 130 pendaki dalam keadaan selamat susulan gempa bumi sederhana berukuran 5.2 pada skala Richter di Ranau pada 9.06 malam tadi.

Ketua balai bomba dan penyelamat Ranau, Jimmy Lagung berkata pihaknya  menerima panggilan daripada Mosar pada  kira-kira 9.40 malam bagi melaporkan keadaan pendaki itu.

“Saya sudah mendapat laporan daripada anggota Mosar yang sedang bertugas di gunung dan semua pendaki dalam keadaan selamat dan diminta untuk berjaga-jaga,” katanya ketika dihubungi Bernama.

Kesemua pendaki tidak mengalami sebarang kecederaan dan kini dalam proses dibawa turun dari Laban Rata oleh pihak Mosar serta malim gunung, katanya.

Menurut Jimmy, masih terdapat  jatuhan batu-batuan ekoran daripada gegaran itu, namun pihaknya sentiasa bersiap sedia untuk menghadapi apa sahaja kemungkinan dan sedang menjalankan rondaan dengan bantuan polis.

Sehubungan itu, beliau menasihatkan orang ramai sentiasa bersiap sedia dan menghubungi pihak bomba sekiranya terdapat kerosakan atau sebarang kejadian tidak diingini ekoran gegaran itu.

Gempa ini merupakan yang terkuat selepas gempa bumi berukuran 5.9 pada skala Richter yang juga berpusat di Gunung Kinabalu pada 2015.

Gegaran kali ini dilaporkan turut dirasai di beberapa lokasi lain di Sabah termasuk Kota Kinabalu, Kundasang, Penampang, Tuaran, Kudat dan Kota Marudu.

Sementara itu, menteri pelancongan, kebudayaan dan alam sekitar Sabah Datuk Seri Masidi Manjun dalam tweetnya mengarahkan agar semua aktiviti pendakian Gunung Kinabalu digantung sementara berkuat kuasa serta-merta.

Menurutnya arahan penggantungan sementara itu diambil atas nasihat pengarah Taman-Taman Sabah demi keselamatan semua pihak.

Kata Masidi, beliau telah mengarahkan agar semua pendaki dan pemandu pelancong agar segera kembali ke Ibu Pejabat Taman-Taman Sabah di Taman Kinabalu. — Bernama

Iklan

Iklan

Iklan

MMO Instagram